
Co jesień w koszu niesie?
Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, co oznacza, że powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka. Mają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Podczas ich jedzenia nie musimy mocno się ograniczać, ponieważ ich kaloryczność jest niewielka. Zaleca się dodawanie ich do niemalże każdego posiłku.
W środę 3 października 2018 r. w nawiązaniu do lekcji o zdrowym odżywianiu, uczniowie klasy I przygotowali sałatkę jarzynową. Każdy przyniósł niezbędne produkty i przybory. Podczas krojenia marchewek, ogórków i ziemniaków zachowali podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa. Ubrani w kolorowe fartuszki samodzielnie i starannie pokroili składniki, a następnie je połączyli i doprawili do smaku. Świetnie sprawdzili się w roli kucharzy. Efekty pracy okazały się przepyszne!