Tutaj powinien być opis

Owoce i warzywa w szkole

Owoce i warzywa  w  szkole”

    Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie.

    W naszej szkole, w programie tym uczestniczą uczniowie klas I – III. Dzieciom udostępnia się 2, 3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe i zdrowe) oraz soki. Uczniowie otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki  oraz soki owocowo-warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

   Owoce i warzywa są najlepszym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, dlatego przy każdej okazji należy uświadamiać najmłodszych, że  jedzenie warzyw i owoców jest konieczne dla naszego zdrowia.

     Działaniem towarzyszącym, w propagowaniu spożywania owoców i warzyw, były warsztaty,  podczas których uczniowie tworzyli kolorowe portrety z warzyw i owoców. Przy tej okazji poznawali nazwy roślin ich właściwości zdrowotne.

  Nauka poprzez zabawę to ulubione zajęcia edukacyjne naszych najmłodszych uczniów.